12 Вересня 2016
Умиротворене серце
Справжнє щастя залежить не від того, що робиться навколо тебе, але від того що робиться в тобі…

Кожна людина бажає бути щасливою. Чоловік це або жінка, молодий чи старий, добрий чи поганий, вірує в Бога чи ні, всі потребують щастя.

Протягом усього свого життя людина шукає щастя. Юнаки і молоді дівчата шукають його в різного роду розвагах і веселощах, які приносять певне задоволення, але в багатьох випадках спричиняють, як духовні, так і життєві негативні наслідки. Трохи пізніше, з приходом середніх років стає зрозуміло, що, хоча розваги веселі і радісні, але в них немає повноцінного щастя, не вистачає чогось для серця. Тоді з’являється бажання створити сім’ю, хочеться бути комусь потрібним, любити і бути коханим, в той же час багато хто бажає самореалізації в досягненні фінансового або кар’єрного успіху. Сім’я – дійсно благословенний подарунок від Бога, але чомусь, за статистикою нашої держави, кожен третій шлюб розпадається, а багато, будучи в шлюбі, шукають “кохання” на стороні або просто протягом усього подружнього життя терплять один одного. І навіть багатство або досягнення високого статусу в суспільстві, втрачає свою цінність, коли приходить старість. Проходить міцність, навалюються хвороби, і зовсім втрачається здатність насолодитися придбаним.

Людині потрібно і здоров’я, і достаток, і сім’я, але справжнє щастя залежить не від того, що робиться навколо тебе, але що робиться в тобі. Саме відсутність миру і спокою в серці створює непоправну порожнечу, і навіть призводить до душевних страждань, які неможливо вилікувати багатством, розвагами або ще якимись зовнішніми чинниками. Є багато жахливих і важких обставин в нашому житті: бідність, невиліковні хвороби, безладдя, каліцтва, зрада коханих, смерть близьких, і багато іншого, але одні люди здатні подолати ці негаразди, а інших вони знищують поступово через депресії, образи і страхи або миттєво через інфаркти, інсульти або суїциди.

Одного разу мені пощастило познайомитися з бабусею, яка з ранньої юності осліпла, а через деякий час втратила здатність самостійно пересуватися, вона втратила найбажаніше: здорові, юні роки, сімейне життя. При нашій зустрічі бабуся сказала вражаючі слова: “Ісус мене любить”, щасливо посміхаючись. Це не були слова старечого недоумства або маразму, але почуття, які наповнювали її серце. Вона давала звіт сказаному. Незважаючи на всі біди, які довелося їй перенести, ця жінка помічала і те, що в її труднощах Господь ніколи не залишав її, вона розуміла головне – попереду вічність з Богом, де не буде більше ніякого зла і болю. Через це довірила своє серце Ісусу і вже не своїми силами, але з Його підтримкою зміцнилася в надії. Я бачив і інших людей, у яких були здорові очі, вони могли спокійній користуватися своїми руками і ногами, не мучилися від голоду, але їм трохи не вистачало бажаного устрою, через це вони говорили: “життя – це суцільна мука”. У чому ж різниця між одними і іншими людьми? Чому для одних труднощі – це нестерпний тягар або зовсім смертельне ураження, а для інших – удар, після якого вони приходять в себе? Насправді відмінність полягає не в мірі труднощів і не в різниці проблем, але у відсутності серцевого умиротворення, яке одні після удару зуміли придбати, а інші, образившись і озлобившись на життя, не побажали придбати.

У Біблії описуються два цікаві приклади. Перший – це життєві обставини Іова, багатого і вельми почесного чоловіка, який в короткий час втратив усі маєтки свої, всіх своїх дітей і навіть захворів жахливо хворобою, але при цьому він сказав: “Господь дав, Господь і взяв; нехай буде ім’я Господнє благословенне! “(Іов 1:21). Він знав: все, що він мав, було не його, але даровано Богом, тому, якщо Творець вирішив забрати, то це Його право. Прийнявши неприємні обставини без озлоблення і благословивши Господа, наостанок: “Господь привернув Іова до першого стану, … і дав Господь Іову вдвічі більше того, що він мав раніше.” (Іов 42:10). Інша людина – це Навал, менш багатий і менш знатний, у якого не вмирали діти, його не мучила хвороба, та й багатство він втратив тільки частково, але ця втрата через несмиренність перед волею Бога засмутила його настільки, що він захворів, від чого в короткий час і помер.

Немає нічого приємного в тому, щоб втратити гроші або рідних, або здоров’я, але саме болісне при цьому – серцевий біль, втрата миру, без якого життя немила. Ісус, розуміючи цю біль, сказав цінні слова: “Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою! Візьміть ярмо Моє на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам своїм. Бож ярмо Моє любе, а тягар Мій легкий.” (Мат 11: 28-30). Христос багато допомагав людям, зцілюючи їх від важких і невиліковних хвороб, зберігав їх від смерті і навіть воскрешав померлих, але Він знав, що справжнє щастя полягає не в здоров’ї або фінансовому достатку, хоча і вони потрібні людині, але в Божому мирі, в надприродному стані серця, при якому людина має спокій і надію при будь-яких обставинах життя. Апостол Павло говорить, що цей мир здатний допомогти людині, зберегти мислення і почуття в правильному стані: “… мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі.” (Флп 4:7). Його неможливо придбати самостійно за допомогою якихось вправ або тренінгів, тому що він дається Самим Господом Ісусом: “Мир залишаю вам, мир Мій даю вам; не так, як світ дає, Я даю вам. Хай не тривожиться серце ваше і не лякається.” (Ів 14:27). У цих почуттях немає страху, переживання, немає болю або гіркоти образи, немає зневіри або депресії, а тільки відчуття Божої любові, турботи і підтримки.

Переживаючи різні труднощі, не прийнявши підтримку Божу в серці, багато хто намагається самостійно відшукати спокій для своєї душі. Бажаючи уникнути тиску цих обставин, одні заливають їх алкоголем, інші шукають спокій в сигаретах або наркотиках, інші вихлюпують свою біль на оточуючих, а хтось і зовсім, не витримуючи, йде з цього життя. Алкоголь, наркотики або якісь інші методи – це всього лише пастка, короткочасний самообман, який не вирішує проблем, а для близьких людей приносить тільки біль і страждання. Сатана, підходячи до розуму людини, показує безвихідність і непоправність ситуацій, таким обманом він бажає вбити будь-яку надію і заховати шлях, яким, йдучи людина придбала б підтримку Божу і устрій. А шлях цей полягає в тому, щоб прийти до Ісуса, відкрити своє серце Йому, поговорити з Ним як з другом, розповівши всі свої болі і переживання, попросити Його про підтримку, і що дуже важливо, – навчитися від Нього. Христос Своїм життям і вченням явив премудрість Божу, в Ісусі заховані знання і сила, які дають здатність вистояти в важких життєвих обставинах.

Кожна людина складається з духу, душі і тіла. Ми прекрасно розуміємо, що без їжі, води і кисню наше тіло страждає, воно не в змозі довго і правильно існувати. Таким же чином дух людини, його серце має потребу в духовному наповненні, яке виходить від Бога. Його не можна задовольнити розвагами, славою чи багатством, воно потребує виключно в духовного. Людина, яка не має спокою, може бути в достатку, мати здоров’я, її будуть оточувати люди, які її люблять, але вона не матиме від усього цього задоволення, тому що найголовніше – серце, воно страждає.

Не варто діяти необдумано, повторюючи помилки інших людей. Якщо ваше серце не умиротворене і ви не відчуваєте себе щасливими, згадайте хоча б одну людину, яка через випивку стала жити щасливо, або через сигарети чи наркотики, або ж озлоблення чи принесло комусь благословення, вирішивши труднощі. Ви не знайдете таких людей, тому що їх немає, всі ті, які віддали себе на цьому обману, шкодять собі і тим, хто їх любить. Але якщо вам стане цікаво дізнатися, чи допоміг кому Бог, чи підтримав Він когось, чи наповнив чиєсь серце тихим миром і зміцнив упевненістю, то ви зможете зустріти таких людей усюди, про них говорить Біблія, вони живуть біля Вас. Ці люди деколи переживають дуже складні повороти життя, але при цьому не впадають у відчай, отримуючи дорогоцінний мир Божий. Чого бажаю і Вам.

Поділитися:

Перегляди: 258